Presentatie dagboek van Marcel Sodermans door Minister van Staat Willy Claes

Jos Sterk, Peter en Alejandro Sodermans en Minister van Staat Willy Claes

Op vrijdagavond 24 oktober 2014 werd het dagboek van Marcel Sodermans voorgesteld voor het publiek in het Hasseltse Atheneum door kleinzoon Peter Sodermans en auteur Jos Sterk en niemand minder dan Minister van Staat Willy Claes. Het werd een bijzondere voordracht.

Er was een ruime opkomst van ruim 150 personen.  Het was niet toevallig dat de boekvoorstelling in het Hasseltse Atheneum aan de Guffenslaan plaats vond. Hier studeerde de jonge Marcel Sodermans, cum laude met gouden medaille, af in de maanden voordat de oorlog uitbrak.

De boekvoorstelling werd geopend door kleinzoon Peter Sodermans die ook aan het Hasseltse Atheneum studeerde alvorens naar Luxemburg te verhuizen.

Nadien nam Jos Sterk het woord en  geeft zijn visie op het verhaal van Marcel Sodermans. Als Hasselts historicus kon hij het verhaal perfect plaatsen in een breder kader

Daarna nam Minister Van State en voormalige NATO secretaris-generaal Willy Claes het woord. Hij was de eerste persoon die het boek van Marcel Sodermans las. Minister Claes is een erudiet en trakteerde de aanwezigen op een boeiende voordracht over het uitbreken van de eerste wereldoorlog